Saftiga kanelbullar
Mina saftiga kanelbullar. Bakar med kesella och sirap för att få extra saftiga bullar.
Mandelmassan är en favorit, lite extra lyxiga bullar.
Räcker till 50 st
50 st
Ingredienser
Så gör du
- 50 g jäst för söta degar
- 150 g smält smör
- 2,5 dl mjölk
- 250 g Kesella 10%
- 1 dl ljus sirap Istället för strösocker
- 2 krm salt
- 2 tsk malen kardemumma
- ca14 dl vetemjöl
Fyllning
- smör
- kanel & socker
- mandelmassa ca 200g
Garnering
- 1 st Uppvispat ägg till pensling
- pärlsocker eller mandelspån Eller båda!
Smält smöret och häll i mjölken och låt svalna eller eventuellt värm upp till lite över 37grader då kesellan senare kommer svalka degvätskan..
Smula ner jästen och rör tills den löst sig med degvätskan. Tillsätt Kesellan.Blanda de övriga ingridienserna (dock inte allt mjöl, jag brukar börja med ca 12dl) och tillsätt degvätskan.
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i 30minuter.
Dela degen i två och kavala ut. Bred på smör, strö över kanel, socker och till sist riv över mandelmassa. Rulla ihop och skär i ca 1,5-2cm tjocka skivor. Lägg i bullformar. Låt jäsa ytterligare i 30minuter.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö på pärlsocker eller mandelspån.
Grädda i ugn 225grader tills gyllene ca 10-13 minuter.