Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Kanelknutar

Vote

Räcker till ca 30 st

Räcker till...

ca 30 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 pkt/ påse Kronjäst för söta degar (röd)
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 l vetebröd special
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk malen kardemumma
Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
Garnering
  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • Gör så här (färsk KronJäst)

    1. Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i margarin och smula KronJäst för söta degar över.

    2. Värm mjölken till  37°C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min.

    3. Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Kör sedan några varv i maskinen.

    4. Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till ca 40x30 cm stoar plattor. Bred ut tunt med fyllningen, vik dubbel och skär ut 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.

    5. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min.

    6. Pensla knutarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 min

    Gör så här (torr KronJäst)

    1. Sätt ugnen på 225°C.

    2. Blanda torrjästen i mjölet.

    3. Tillsätt salt, strösocker, kardemumma, smör och ljummen mjölk (37°C). Blanda till en slät deg. Låt degen jäsa i 30 min på bordet.

    4. Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till ca 40x30 cm stoar plattor. Bred ut tunt med fyllningen, vik dubbel och skär ut 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.

    5. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min.

    6. Pensla knutarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 min.