Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök

.

Så gör du maräng

Att göra maräng är inte så krångligt. Vi guidar dig på vägen och delar av oss av våra bästa tips.

Maräng

Marängswiss, marängtårta, marängkyssar, pavlova – listan kan göras lång på bakverk och desserter där maräng spelar en viktig roll. Funderar du på att göra maräng från grunden? Då är detta guiden för dig. Du behöver i princip bara två ingredienser: strösocker och äggvitor. Du kan också smaksätta din maräng genom att tillsätta exempelvis några stänk vaniljextrakt. Det finns en uppsjö recept att välja mellan för att göra maräng. Här bjuder vi på ett superlätt recept som ger dig 6 vaniljdoftande maränger. 

Du behöver:

 • 3 stora äggvitor (ju färskare desto bättre!)
 • 175 g strösocker
 • ½ tsk vaniljextrakt

Tips: Var försiktig så att du inte får någon äggula med bland äggvitorna eftersom det gör att du inte kan vispa upp äggvitorna ordentligt. I det här avsnittet utgår vi alltid ifrån färska ägg men du kan naturligtvis använda dig av äggvitepulver eller äggvitor som du köper färdigseparerade.  

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 140°C/120°C varmluft
 2. Äggvitorna bör vara rumstempererade när du börjar. Ta fram en stor skål i glas eller metall. Se till att skålen är helt ren och torr. Använd elvisp och vispa äggvitorna styvt, det ska bildas toppar i smeten.  
 3. Under tiden du vispar tillsätt sockret – en sked i taget. Se till så att sockret blandats helt med äggen innan du tillsätter nästa sked.
 4. Tillsätt ½ tsk vaniljextrakt och fortsätt vispa. Marängsmeten är klar när du kan vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut.
 5. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Skeda eller spritsa smeten till 6 st maränger.  Lämna gott om mellanrum mellan marängerna så att de inte riskerar att flyta ihop. 
 6. Grädda marängerna i ca 75 minuter om du önskar en seg mitten på marängerna, eller 90 minuter om du vill att marängerna ska vara frasiga.  
 7. För krispigare maränger, stäng av ugnen och låt plåten med maränger vara kvar för att svalna. Det här hindrar marängerna från att spricka och skyddar dem från fukt.  
   

Tips: Spritsa en liten klick marängsmet i hörnen på bakplåtspappret – det fungerar som lim och håller bakplåtspappret på plats på plåten medan du spritsar marängerna.  

 

Så färgar du maränger

färga maräng

Genom att tillsätta lite färg i marängsmeten tar du marängerna till en ny nivå. Det här kan du göra på många kreativa sätt för att exempelvis göra marmorerade maränger eller skapa dekorativa polkaränder. När du färgar maränger rekommenderar vi alltid att använda gel- pasta- eller pulverfärg eftersom de har lite påverkan på marängsmetens textur. Flytande karamellfärg gör marängsmeten blaskig vilket ger ett mycket sämre slutresultat.
 

Enfärgade maränger 

För att färga maränger tillsätter du endast några droppar av gel- eller pastafärg i din marängsmet. Vänd varsamt ner färgen i marängsmeten tills färgen är jämnt fördelad men se upp så att du inte vänder runt för mycket eftersom du då kan slå ut all luft ur smeten vilket gör att marängerna inte kommer att resa sig lika fint under gräddningen.  
 

Marmorerade maränger

marmorerade maränger

När du ska marmorera maränger gör du på ungefär samma sätt som du när du färgar marängerna helt. Tillsätt några droppar gel- eller pastafärg och vänd varsamt ned det i smeten men här behöver du ju inte fortsätta tills färgen fördelats jämnt. Du kan skapa vackra marmoreffekter genom att vrida skeden under tiden du skopar upp maränger på bakplåtspappret. 
 

Randiga maränger

Randiga maränger

Vill du testa att göra maränger med  fina regnbågsränder? Då behöver du först och främst en spritspåse. Använd sedan en pensel och måla ränder av pastafärg på insidan av påsen. Använd gärna olika färger. Lägg sedan marängsmeten i spritspåsen och spritsa marängtoppar på en bakpappersklädd plåt. Är du osäker på spritstekniken så testa först lite på ett hushållspapper. 

Så här förvarar du maränger

Maränger går alldeles utmärkt att förbereda och håller sig fina om du förvarar dem rätt.
För att bevara frasigheten låter du marängerna svalna helt innan du lägger dem i en lufttät burk. Burken kan förvaras i rumstemperatur i 2-3 veckor. Om du ska dekorera marängerna blir det bäst om du väntar tills strax innan servering. 
 

Hur länge håller maränger?

Tack vare det höga sockerinnehållet och avsaknaden av fett, håller sig maränger väldigt bra. Faktum är att om du förvarar dem på rätt sätt kan du njuta av dina maränger upp till en månad efter att du bakade dem. Som en generell regel håller sig maränger i upp till 2-3 veckor i rumstemperatur och upp till 4 veckor i frysen. 


Maräng utan ägg/Vegansk maräng

Är du allergisk eller av annan anledning vill utesluta ägg från din kost – testa att göra veganska maränger. Spadet från osaltade konserverade kikärtor har samma egenskaper som äggvita och fungerar därför som en bra bas när du vill göra maräng utan ägg. Man kan säga att 3 msk kikärtsspad motsvarar 1 äggvita. En enkel sats vegansk marängsmet får du genom att blanda 1 dl kikärtsspad med 1 tsk vinäger eller citronsaft och 1,5 dl strösocker. Smaksätt gärna med 1 tsk vaniljsocker.

 

Vanliga frågor om maränger

maränger

Kan du frysa in maränger?
Ja, det är möjligt att frysa maränger i upp till en månad. Kom bara ihåg att låta dem svalna helt innan du packar de i lufttät burk. När det snart är dags att äta dem låter du dem tina i kylskåp över natten.  

Är maränger glutenfria?
Eftersom maränger görs på endast äggvita och socker är de naturligt gluten- och mjölkfria. 

Hur gör man sega maränger?
För att få till en riktigt seg maräng minskar du bara gräddningstiden med 15 minuter. Lyft sedan ut plåtden direkt och låt marängerna svalna i rumstemperatur. 

Vad är skillnaden mellan maräng och pavlova? 
På utsidan är de väldigt lika, marängen och pavlovan – men pavlovan har en mycket mjukare och segare textur än traditionell maräng.  Denna marshmallow-aktiga insida får du genom att tillsätta lite majsstärkelse till smeten och grädda i något högre temperatur men kortare gräddningstid.   

Hur lång tid tar det att grädda maränger?
Beroende på vilken typ av maräng du gör och vilken textur du vill uppnå tar det vanligtvis mellan 60-90 minuter att grädda maräng.

Vad gör jag med alla äggulor som blir över?
När du gör maräng får du i regel en hel del överblivna äggulor. Dessa är såklart synd att slänga. Äggulor kan användas till många olika saker – hemgjord glass, såser, omelett med mera. Förvara de överblivna äggulorna i en tät burk i kylen 1-2 dagar eller vispa upp dem och frys in så håller de ett par månader.